Okul Kurallarımız

Nallıhan Şehit Vural Arıcı Anadolu Lisesi Öğrencilerinin Uyması Gereken Kurallar

13.11.2019 787

OKUL GENEL DAVRANIŞ VE GÜVENLİK KURALLARI

1. Öğrenciler, okulun belirlenmiş kılık-kıyafet kurallarına uymak zorundadırlar.
2. Öğrenciler, bayrak törenlerinde kendi sınıfına ayrılan yerde düzgün olarak sıra olmak, sessiz olarak komut verilmesini beklemek ve İstiklal Marşı´nı yüksek sesle ve coşkuyla söylemek zorundadırlar.
3. Öğrenciler, okulda yapılan etkinliklere ve törenlere katılmak, bu etkinlikler sırasında görgü kurallarına ve etkinliğin özel kurallarına uygun davranmak zorundadırlar.
4. Öğrenciler, okul saatleri içinde okul dışına çıkamazlar. Okula satıcı çağıramazlar.
5. Öğrencilerin okul saatlerinde okuldan ayrılabilmesi için velisinin bizzat okula gelmiş olması gerekir. Mazereti okul yönetimi tarafından uygun görüldüğü takdirde öğrenciye izin verilir.
6. Öğrenciler, okulunu ve okul eşyasını kendi öz malı gibi korumak ve zarar vermemekle, zarar verdiklerinde ödemekle yükümlüdürler.
7. Öğrenciler, küfür ve argo içeren sözler kullanamazlar, birbirlerine ve öğretmenlerine görgü kuralları içinde hitap etmek zorundadırlar.
8. Öğrenciler, okulda ders ve etkinlik saatlerinde cep telefonu kullanamazlar. Derslik, laboratuvar, vb. eğitim-öğretim faaliyetlerinin yürütüldüğü alanlarda cep telefonu, vb. iletişim araçları kullanılmayacaktır. Yatılı öğrenciler ve Gündüzlü öğrenciler veli dilekçesi ile sabah saat 08.15-08.30 arası cep telefonu cihazlarını öğrenci işleri müdür yardımcısına teslim edecekler, gün sonu ders bitiminde teslim alacaklardır.
9. Okula yasaklanmış yayınlar, müstehcen yayınlar ile bu niteliklere sahip CD, DVD, disket, vb. araçlar getirmek veya bunları yanında bulundurmak yasaktır. Aksi    halde yaşanabilecek olumsuzluklardan öğrenciler ve velileri sorumludurlar.
10. Öğrenciler, sağlığa zararlı ve bağımlılık yapan maddeleri kullanamazlar, okulda bulunduramazlar ve bu tür maddelerin kullanıldığı yerlerde bulunamazlar. Aksi halde yaşanabilecek olumsuzluklardan öğrenciler ve velileri sorumludurlar.
11. Öğrencilerin okula yanıcı, kesici, patlayıcı, vb. aletler getirmeleri veya bu tür aletleri yanında bulundurmaları yasaktır. Aksi halde yaşanabilecek olumsuzluklardan öğrenciler ve velileri sorumludurlar.
12. Öğrenciler, okulun tüm binalarına ait derslik, atölye, laboratuvar, koridor, vb. yerlerdeki mevcut elektrik ve yangın panolarıyla ilgili herhangi bir işlem yapamazlar. Derslik, atölye, kantin, vb. toplu yaşam alanlarının dışındaki elektrik trafosu, elektrik pano odası, yangın çıkışı ve merdivenleri, kazan dairesi, su deposu, malzeme depoları, vb. bulunmamaları gereken yerlerde bulunamazlar. Aksi halde yaşanabilecek olumsuzluklardan öğrenciler ve velileri sorumludurlar.
14. Okul panolarına asılacak her türlü materyal, duyuru, ilan, vb. yayınlar okul müdürü tarafından imzalanıp mühürlenmiş olmalıdır.
15. Okul tarafından düzenlenmemiş hiçbir etkinliğin okul müdürünün izni olmadan okulda reklamı yapılamaz ve biletleri satılamaz.
16. Öğrenciler raporlu bulundukları günlerde okula gelemezler ve sınavlara giremezler.
17. Okul kurallarına uymayan öğrenciler hakkında Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin ilgili disiplin hükümleri doğrultusunda işlem yapılır.

Sınıf İçi Davranış Kuralları
1.Öğrenciler ders zili çaldığında, hazırlıklarını tamamlamış olarak öğretmenlerini sınıfta beklerler. Sınıf başkanı ders öğretmeni gelinceye kadar sınıf içi düzeni sağlar.
2.Öğrenciler ders bitiminde öğretmenin izniyle teneffüse çıkarlar. Teneffüste gürültü yapmak, arkadaşlarını rahatsız etmek ve koridorda koşmak yasaktır.
3.Öğrenciler sınıf düzenini ders akışını bozmadan dersi dinler ve söz almadan konuşmaz.
4.Öğrenciler ders için gerekli araç ve gereçleri yanlarında bulundurmak zorundadırlar.
5.Derste herhangi bir şey yemek içmek yasaktır.
6.Öğrenciler derste mp3 veya cep telefonları gibi cihazlar kullanarak müzik dinleyemezler.

Öğrenci Kılık-Kıyafet Kuralları
1. Öğrenciler okul yönetimi tarafından belirlenmiş okul kıyafetini giymek zorundadırlar.
a. Erkek öğrenciler (Beden Eğitimi dersleri hariç) günün her saatinde ve okulun her yerinde okul kıyafetiyle bulunmak zorundadırlar.
b. Erkek öğrenciler gerekliyse her sabah sakal tıraşı olmak zorundadırlar. Saçlarını ve favorilerini uzatamazlar.
c. Kız öğrencilerin kıyafetleri dar ve şeffaf nitelikte olamaz, yaka düğmesi hariç, diğer gömlek/tişört düğmeleri kapalı tutulur.
d. Kız öğrenciler makyaj yapamazlar, saçlarını boyatamazlar ve oje, ruj kullanamazlar. Renkli lens takamazlar.
e. Kolye, yüzük, küpe, bilezik, piercing, vb. takı ve aksesuar takamazlar.
f. Okul ve sınıf içerisinde renkli hırka gibi kıyafetler giyemezler.
2. Spor kıyafeti, ancak Beden Eğitimi ve Spor derslerinde ve spor karşılaşmalarında giyilir.
a. Öğrenciler Beden Eğitimi ve Spor derslerine spor kıyafeti ile katılırlar.
b. Beden Eğitimi ve Spor derslerinin veya spor karşılaşmalarının bitiminde spor kıyafeti spor odasında çıkarılır, dersliklerin/sınıfların bulunduğu alana okul kıyafeti ile gelinir.  

Kütüphane Kuralları
1.Kütüphaneye konuşmadan ve sessizce girilir.
2.Kütüphanede sessiz çalışılır, yüksek sesle konuşmak yasaktır.
3.Kütüphanede kullanılan kitaplar işi bitince yerine konur.
4.Ödünç alınan kitaplar herhangi bir zarar vermeden ve zamanında geri getirilir.
5.Kütüphaneden kitap alırken ve içeri verirken kütüphaneden sorumlu öğretmen ya da öğrenciye işlem yaptırılır.
6.Kütüphaneden aldığı kitabı zamanında teslim etmeyen öğrenci başka bir kitap ödünç alamaz.
 7.Kütüphaneye yiyecek ve içecekle dirilmesi yasaktır.